Polka szamóca származása:
Hollandia, az Induka és Sivetta keresztezéséből szelektálták 1977-ben Wageningenben. 1990-ben kezdték meg a honosítását Fertődön, 1944-óta államilag elismert árufajta. Hazai szaporításban való részesedése lassan növekszik.
Polka szamóca érési ideje:
középérésű, június eleje-július közepe, a Gorella után 2-3 nappal kezd érni.
Polka szamóca előfordulása:
napos, félárnyékos helyet kedveli, a talaj legyen jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag.
Polka szamóca gyümölcse:
középnagy méretű, kúp alakú, kiegyenlítetten sötétpiros színű, sima felületű, fényes. Húsa kemény, egyenletesen középpiros, nagyon jó ízű. Harmonikus cukor-sav tartalmú, aromában gazdag. Könnyen csumázható.
Polka szamóca felhasználása:
elsősorban ipari felhasználásra javasolható, de friss piaci értékesítésre is alkalmas.