Pónyik alma származása:
vadalma magonc. Erdélyi származású.
Pónyik alma érési ideje:
téli almafajta, szeptember végétől decemberig érik, és áprilisig fogyasztható.
Pónyik alma előfordulása:
nyirkos talajon, folyóvizek mellékén, magasabb fekvésű vidékeken.
Pónyik alma gyümölcse:
szabálytalan lapított gömb alakú, héja vastag, sima, éretten citromsárga színű, nap érte oldala narancspírral mosott. Húsa sárgásfehér színű, néha zöldes árnyalatú, olvadó, illatos, fűszeres, finom ízű.
Pónyik alma felhasználása:
házikerti termesztésre, elsőrendű asztali, piaci és háztartási alma.
Pónyik alma hajtásrendszere:
fája erőteljes növekedésű, koronája terjedelmes.
Pónyik alma termőképessége:
jó, bőven de rendszertelenül terem.
Pónyik alma kártevői, betegségei:
gombabetegségekre fogékony, kései fagyok károsítják.
Pónyik alma hasonnevei:
Török mocskotár, Poinic, Poinik, Pojenics, Poinik Apfel.