Prima alma származása:
1970-ben kapta a Prima nevet. Hazánkban a honosítási munkát az Újfehértői Gyümölcskutató Vállalat végezte. 1995-ben állami elismerést kapott, választékbővítő fajta.
Prima alma érési ideje:
augusztus utolsó dekádjában,néha szeptember első napjaiban érik. Két három menetben szüretelik.
Prima alma előfordulása:
számottevően közép-kelet-európai országokban.
Prima alma gyümölcse:
Középes vagy nagy méretű, átmérője 63-76 mm közötti, kúp alakú, a csésze felé keskenyedő, enyhén lapított, héja sima, vastag, szívós. Alapszíne zöldről sárgává válik. Kocsánya középhosszú, közepesen vastag, kocsánymélyedése mély és közepesen széles, húsa krémszínű, közepesen szilárd, roppanó és bőlevű.
Prima alma felhasználása:
asztali almának.
Prima alma hajtásrendszere:
Középerős növekedésű, szétterülő koronával.
Prima alma termőképessége:
termőképessége jó, rendszeresen és bőven terem.
Prima alma kártevői, betegségei:
varasodással szemben magasfokúan rezisztens, lisztharmattal szemben igen, baktériumos ágelhalással szemben viszont mérsékelten ellenálló. Keserűfoltosságra érzékeny.
Prima alma pollenadói: