Staymared alma származása:
USA-ban, Virginia államban keletkezett 1926-ban a Stayman Winesap rügymutációjaként. Hazánkba 1934-ben került.
Staymared alma érési ideje:
október közepén szedhető, és decembertől áprilisig fogyasztják.
Staymared alma gyümölcse:
közepes méretű, kissé kúp alakú, húsa zöldesfehér színű, félkemény, héja kemény. Íze savas-édes. Jól szállítható és tárolható.
Staymared alma hajtásrendszere:
fája erős növekedésű, szétterülő koronával. Vesszeje sárgá, színe sötétlilás.
Staymared alma termőképessége:
bőven terem és korán termőre fordul. szakaszosságra hajlamos.
Staymared alma kártevői, betegségei:
éretten kásásodásra hajlamos.
Staymared alma porzófajtái:
Idared alma, a Jonathan almaés a [Starking Delicious alma]?. Jó virágport adó fajta.