Szentendrei fehér egres származása:
az angol eredetű alapfajtából emelte ki 1957-ben Harmat L. és Achmet S. ezt az azonos néven minősített klónt.
Szentendrei fehér egres érési ideje:
korán érik, ipari célra május 20 és június 10 között szedhető, néhány nappal a Pallagi óriás egres előtt, friss fogyasztásra pedig július 5-15 között alkalmas.
Szentendrei fehér egres előfordulása:
az ország egész területén, de főként Szentendre és Pomáz vidékén ismert egresfajta.
Szentendrei fehér egres gyümölcse:
termése gömb vagy kissé megnyúlt gömb alakú, héja vékony, fényes, zöldesfehér színű, erősen áttetsző, sűrűn molyhos, húsa lédús, édes. jól fejlődik.
Szentendrei fehér egres hajtásrendszere:
Fáján az ágak felfelé törők, koronája jól alakítható. Erősen tüskés.
Szentendrei fehér egres termőképessége:
bőven terem.
Szentendrei fehér egres felhasználása:
zölden befőttet, dzsemet, zselét készítenek belőle. Zölden a legnagyobb a pektintartalma, ezért nagyszerűen kocsonyásít, a konzerviparban vegyes gyümölcsízek kocsonyásítására használják. Érettem friss gyümölcsként kedvelik, édes-savanykás íze, kellemes zamata miatt.
Szentendrei fehér egres kártevői, betegségei:
fiatal levelei a lisztharmatra a Zöld óriás egres fajtáéhoz viszonyítva kevésbé fogékonyak. Kifejlett levelei ellenállóak.