Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Teleki 8B szőlő származása:teleki 8B szolo

Teleki Zsigmond állította elő az 1800-as évek végén. A három molyhos szártagú, B jelzésű fajtacsoport legismertebb tagja. Teleki ezt a fajtacsoportját hozta elsőként forgalomba. Az első alanytelep 1904-ben létesült Villányban. Két nagy alcsoportba osztható, úgymint hím- és nővirágúra. A hím- és nővirágú típusokon belül is találhatók eltérő habitusú és termesztési értékű változatok.
 

Teleki 8B szőlő elterjedése:

hazánkban az 1910-es és 1930-as évektől a [Teleki-Kober 5 BB szőlő]?, majd a Teleki 5C szőlő a termelésből teljesen kiszorította. Az 1980-as évektől a szaporítását nem engedélyezik. Külföldön több szőlőtermesztő országban még napjainkban is szaporítják.
 

Teleki 8B szőlő hajtásrendszere:

Vesszői bársonyosan szőrösek, vastag bélszövetűek. Levele a Teleki-Kober 5BB szőlő-höz hasonló. Vállöble V alakú, a levéllemez felülete kissé hólyagos, a fonáka elszórtan gyapjasszőrös. A levél széle a fonáka felé hajló, a levélnyél, a hajtástengely lilás piros, sűrűn serteszőrös, bársonyos tapintású. Gyökeresedő képessége nem túl jó. Vesszői későn érnek.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle
HirdetésPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve