A vörös áfonya (vaccinium vitis-idaea) az Erikafélék családjába tartozik.
Mivel bogyói csak az első fagy után ehetőek, ezért az év folyamán ezt élvezzük utoljára a friss eredei gyümölcsök közül. Alapösszetételében hasonlít a fekete áfonyahoz.
A vörös áfonya előfordulása:
Kifejezetten savanyú (3-5 pH) talajokat, napsütéses területeket szereti. Hazánkban a Sátor hegynél és Kőszegen előforduló faj. Jól tűri a hideget, elviseli a -22 fokot is.
A vörös áfonya érési ideje:
virágzási ideje május-június. Bogyói már augusztus végén megértek, de ekkor még rágósak, savanykásak és keserűek. Csak az első fagy után érdemes leszedni őket.
A vörös áfonya jótékony hatása:
- enyhíti a hasmenést
- étvágyjavító
- összehúzó
- fertőtlenítő
A vörös áfonya egyéb hasznos összetevői: antocianidinek, cukrok, aszkorbinsav, tanninok.
A vörös áfonya gyümölcse:
5-10 mm.es, kezdetben fehér, éréskor skarlátpiros, vörös színű.
A vörös áfonya hajtásrendszere:
5-30 cm magas törpebokor, télen is zöld, 1-3 cm hosszú visszás tojásdad, bőrszerű levelekkel. A növény szára heverő, felemelkedő végű hajtásokkal.
A vörös áfonya fogyasztása:
Fogyasztható nyersen friss gyümölcsként, étvágyjavító szószt készítve belőle, lekvárként, gyümölcskocsonyának, ivólének.
A vörös áfonya energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban
- 46 kcal
- fehérje: 0.3
- szénhidrát: 12.2
- zsír: 0.1