Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A vörös áfonya (vaccinium vitis-idaea) az Erikafélék családjába tartozik. 


Mivel bogyói csak az első fagy után ehetőek, ezért az év folyamán ezt élvezzük utoljára a friss eredei gyümölcsök közül. Alapösszetételében hasonlít a fekete áfonyahoz.
 

A vörös áfonya előfordulása:
Kifejezetten savanyú (3-5 pH) talajokat, napsütéses területeket szereti. Hazánkban a Sátor hegynél és Kőszegen előforduló faj. Jól tűri a hideget, elviseli a -22 fokot is.
 

A vörös áfonya érési ideje:

virágzási ideje május-június. Bogyói már augusztus végén megértek, de ekkor még rágósak, savanykásak és keserűek. Csak az első fagy után érdemes leszedni őket.

A vörös áfonya jótékony hatása:

  • enyhíti a hasmenést
  • étvágyjavító
  • összehúzó
  • fertőtlenítő
     

A vörös áfonya egyéb hasznos összetevői: antocianidinek, cukrok, aszkorbinsav, tanninok.
 

A vörös áfonya gyümölcse:

5-10 mm.es, kezdetben fehér, éréskor skarlátpiros, vörös színű.
 

A vörös áfonya hajtásrendszere:

5-30 cm magas törpebokor, télen is zöld, 1-3 cm hosszú visszás tojásdad, bőrszerű levelekkel. A növény szára heverő, felemelkedő végű hajtásokkal.
 

A vörös áfonya fogyasztása:
Fogyasztható nyersen friss gyümölcsként, étvágyjavító szószt készítve belőle, lekvárként, gyümölcskocsonyának, ivólének.

A vörös áfonya energiaértéke:
 

Átlagos energiaértéke 100 grammban

  • 46 kcal
  • fehérje: 0.3
  • szénhidrát: 12.2
  • zsír: 0.1
     


A szócikkhez társított címkék:
erikaféle







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve