Zala gyöngye szőlő származása:
[Seyve-Villard 12375 szőlő]? és a Csaba gyöngye szőlő fajták keresztezésével 1957-ben állították elő Csizmazia D. József és Bereznai László Egerben.
Zala gyöngye szőlő érési ideje:
szeptember elején érik.
Zala gyöngye szőlő gyümölcse:
fürtje éretten nagy, laza vagy közepesen tömött, ágas vagy vállas, fürtkocsánya hosszú, egyenletesen vastag. Bogyója középnagy, megnyúlt gömbölyű, sárgászöld, a napos oldalán rozsdásodó, héja vékony és szívós, húsa ropogós, lédús, finom muskotályos zamatú.
Zala gyöngye szőlő hajtásrendszere:
tőkéje igen erősen nő. Vesszeje hosszú és félmereven álló, hosszú ízközű, barna színű. Levele középnagy, kerekded, alig tagolt, felülete hullámos, ráncos, szürkészöld, fonákja serteszőrös, bársonyos, enyhén pókhálós, szövete bőrszerű, vastag, nehezen szakadó, matt, nem zsíros, erezete zöld, részben vörös. Őszi lombszíne sárga zöldes foltokkal.
Zala gyöngye szőlő kártevői, betegségei:
Bogyói nem vagy alig rothadnak. A peronoszpórával szemben ellenálló, lisztharmatra fogékony, a szőlőorbánccal szemben közepesen ellenáll.
Zala gyöngye szőlő hasonnevei:
Perle von Zala, Pearl of Zala.
Zala gyöngye szőlő bora:
zöldessárga, finom muskotályos illatú és zamatú, kellemes és harmonikus savösszetételű, vidám és sokarcú fehérbor. Az ún. bioborai itthon és külföldön is ismertek.