Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Zéta szőlő származása:zeta szolo

a Bouvier szőlő és Furmint szőlő keresztezési kombinációjával állította elő 1951-ben Király Ferenc.
 

Zéta szőlő érési ideje:

szeptember harmadik dekádjában érik. szeptember 10 és 20 között.
 

Zéta szőlő előfordulása:

elsősorban Tokaj-hegyalján terjed.
 

Zéta szőlő gyümölcse:

fürtje éretten kicsi, hengeres vagy kissé vállas, tömött, fürtkocsánya középhosszú, középvastag, az íznél vastagabb. Bogyója középnagy, gömbölyű, sárgászöld, héja vékony, húsa lédús, édes és finom savú.
 

Zéta szőlő hajtásrendszere:

tőkéje erőteljesen nő, vesszeje egyenes, közepes számú, félmereven álló, középes vastagságú, rövid ízközű, világosbarna. Levele középnagy, vese alakú, a Furmint szőlőhöz hasonló. Felülete világos, olajzöld, hullámos, sima és hólyagos, szövete vékony, hajlékony, fonáka elszórtan gyapjasszőrös, erezete zöld. Őszi lombszíne okkersárga. 
 

Zéta szőlő kártevői, betegségei:

az aszályt elég jól tűri. Bogyói rothadásra érzékenyek. Kedvező évjáratokban jól aszúsodik. Peronoszpórára és a lisztharmatra érzékeny.
 

Zéta szőlő hasonneve:

Oremus
 

Zéta szőlő bora:

aranysárga, Furmint szőlő borára jellemző illatú és savú, rendkívül tartalmas, testes, elegáns, mindig harmonikus, minőségi vagy különleges minőségű fehérbor. Szamorodni és aszúbor készítésére alkalmas.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve