Zéta szőlő származása:
a Bouvier szőlő és Furmint szőlő keresztezési kombinációjával állította elő 1951-ben Király Ferenc.
Zéta szőlő érési ideje:
szeptember harmadik dekádjában érik. szeptember 10 és 20 között.
Zéta szőlő előfordulása:
elsősorban Tokaj-hegyalján terjed.
Zéta szőlő gyümölcse:
fürtje éretten kicsi, hengeres vagy kissé vállas, tömött, fürtkocsánya középhosszú, középvastag, az íznél vastagabb. Bogyója középnagy, gömbölyű, sárgászöld, héja vékony, húsa lédús, édes és finom savú.
Zéta szőlő hajtásrendszere:
tőkéje erőteljesen nő, vesszeje egyenes, közepes számú, félmereven álló, középes vastagságú, rövid ízközű, világosbarna. Levele középnagy, vese alakú, a Furmint szőlőhöz hasonló. Felülete világos, olajzöld, hullámos, sima és hólyagos, szövete vékony, hajlékony, fonáka elszórtan gyapjasszőrös, erezete zöld. Őszi lombszíne okkersárga.
Zéta szőlő kártevői, betegségei:
az aszályt elég jól tűri. Bogyói rothadásra érzékenyek. Kedvező évjáratokban jól aszúsodik. Peronoszpórára és a lisztharmatra érzékeny.
Zéta szőlő hasonneve:
Oremus
Zéta szőlő bora:
aranysárga, Furmint szőlő borára jellemző illatú és savú, rendkívül tartalmas, testes, elegáns, mindig harmonikus, minőségi vagy különleges minőségű fehérbor. Szamorodni és aszúbor készítésére alkalmas.