Zeus szőlő származása:
Ezerjó szőlő és Bouvier szőlő keresztezési kombinációjával 1956-ban Király Ferenc állította elő. 1994-ben államilag minősítették.
Zeus szőlő érési ideje:
október elején érik.
Zeus szőlő előfordulása:
a Balaton északi oldalán levő hegyek lankáin termesztik.
Zeus szőlő gyümölcse:
fürtje éretten középnagy, közepesen tömött, a fürtkocsánya rövid és egyenletesen vastag, könnyen fásodó. A bogyója kicsi, gömbölyű, zöld, üvegesen átlátszó, héja vastag, rágós, húsa lédús, savas.
Zeus szőlő hajtásrendszere:
tőkéje vitális, erősen növő, vesszeje egyenes, felálló, középvastag, rozsdabarna, érdes tapintású, kissé hamvas, középhosszú ízközű. Levele nagy, ötszögletű, szabályosan karéjos, fűzöld, vállöble mély, keskeny, ék alakú levéllemez határolja, zárt vagy záródó. Felülete kiterített, fényes, zsíros tapintású, vékony, de erős szövetű, hólyagos vagy ráncos, erezete zöld, a főerek töve piros, fonáka gyapjas. Őszi lombszíne citromsárga, zöldes foltokkal.
Zeus szőlő kártevői, betegségei:
Bogyói rothadékonyak, a gombás betegségekkel szemben védeni kell.
Zeus szőlő bora:
zöldes árnyalatú, nemesen finom illatú, finom ízű, savakban igen gazdag és gyönyörű savai naggyá emelik a bort, ami értékes ital. Késői szüretelésű szőlőből különleges minőségi fehérbor készíthető.