Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Korona szőlő származása:korona szolo

[Juhfark]? és [Irsai Oliver]? keresztezésével állította elő 1968-ban Bakonyi Károly Cserszegtomajon. 2002-ben kapott állami minősítést.
 

Korona szőlő érési ideje:

szeptember második felében, október elején érik.
 

Korona szőlő előfordulása:

Nyugat Magyarországon, Sághegyen, Somlón.
 

Korona szőlő gyümölcse:

fürtje éretten középnagy, vállas vagy szárnyas, keskeny, középhosszú, tömött. Bogyója kicsi, ovális, sárgászöld, gyéren pontozott, kissé hamvas, húsa puha, közepesen leves, kellemesen savas, semleges ízű, héja vastag, kemény, szívós.
 

Korona szőlő hajtásrendszere:

tőkéje erős növekedésű. Vesszeje  merev, vastag, szürkésbarna, csupasz, gyéren pontozott, középhosszú ízközű. Levele nagy, ötszögletű, hólyagos, zöld, ötkaréjos, színe csupasz, fonákja szőrösödő, kemény, merev állású, bőrszerű, nem fényes, nem zsíros, erezete zöld, töve vörös.
 

Korona szőlő kártevői, betegségei:

bogyói nem rothadnak, szürkerothadásnak ellenállnak, peronoszpóra-, lisztharmat-ellenállósága közepes. Szőlőorbáncra nem érzékeny.
 

Korona szőlő bora:

zöldesfehér színű, kemény karakterű, de finom savakban, illat és zamatanyagokban gazdag minőségi bor. Túlérett, töppedt terméséből különleges minőségű bor készíthető. Egy-két éves ászkolás után éri el fejlődése tetőfokát, a kiváló minőséget.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle
Hirdetés







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve