Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Pátria szőlő származása:patria szolo

Olasz rizling szőlő és a [Piros tramini szőlő]? keresztezése, Bakonyi Károly és munkatársai állították elő 1982-ben Cserszegtomajon. 2002-ben kapott állami minősítést.
 

Pátria szőlő érési ideje:

szeptember végén, október elején érik.
 

Pátria szőlő előfordulása:

Balaton-mellékén és Mátraalján található.
 

Pátria szőlő gyümölcse:

fürtje éretten középnagy, vállas, tömött, gyakran mellékfürtöt tartalmaz, fürtkocsánya közép hosszú, zöld, egyenletesen vastag. Bogyója kicsi, kissé hosszúkás, sárgászöld színű, gyéren pontozott, leves, kellemes, semleges ízű, héja középvastag.
 

Pátria szőlő hajtásrendszere:

tőkéje erős növekedésű. Vesszeje közepes számú, félmereven álló, középvastag, világosbarna, csíkozott és pontozott, rövid ízközű, nem hamvas. Levele középnagy, ötszögletű, változatosan tagolt, 3-5 karéjú. Felszíne csupasz, sima vagy gyengén hólyagos, erezete zöld, fonáka pókhálós, puha, hajlékony, nehezen szakadó. Őszi lombszíne sárga.
 

Pátria szőlő kártevői, betegségei:

fagy és téltűrése közepes, az Olasz rizling szőlő fajtához hasonló. Bogyói nem rothadnak. Peronoszpórával szembeni ellenállósága jó, lisztharmatra érzékeny.
 

Pátria szőlő bora:

Savas, harmonikus, testes, illat és zamatanyagokban gazdag, kiváló minőségű bort adó fajta. Bora az Olasz rizling szőlő fajtájéhez hasonló, de annál savasabb,  illat- és zamatanyagokban gazdagabb.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle
Hirdetés







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve