Datolya szilva származása:
Kelet-Ázsiából származik.
Datolya szilva érési ideje:
október végétől kezdhetjük szedni.
Datolya szilva előfordulása:
Kína, Japán, Korea legelterjedtebb gyümölcsfája.
Datolya szilva gyümölcse:
kis méretű, mély narancssárga színű, formája gyakorlatilag a paradicsoméhoz hasonló, kb 8 cm nagyságú, csüngő, csersavat nem tartalmaz, finom, édes-savas, lédús, zselés állagú. Íze nagyon hasonlít a sárgabarackéhoz, állaga inkább olyan, mint egy szilva.
Datolya szilva felhasználása:
nyersen, gyümölcssalátának, joghurthoz, és más tejes ételekhez, kalácstöltelék, csatni alapanyag, bort, likőrt, lekvárt, szörpöt készítenek belőle.
Datolya szilva hajtásrendszere:
fája tetszetős, koronája gömbölyű, laza, egy vagy kétlaki. Akár 20 méter magas fává is nőhet.
Datolya szilva kártevői, betegségei:
jól tűri a szárazságot.
Datolya szilva hasonnevei:
Kakiszilva, Hurma.
Datolya szilva latin neve:
Diospyros kaki Cioccolatino