A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjába tartozik. A cseresznyeszilva és a kökény keresztezésének tekinthető.
Pomológiai szempontból szilvára, félszilvára, kökényszilvára, ringlóra és mirabella szilvára osztható.
A szilva származása:
Közép-Ázsiából származó fajta. Fajtái, változatai könnyen meghonosodnak.
A szilva előfordulása:
A mérsékelt övezet minden termőhelyén termesztik, legjobban a dombvidékeken terem. A téli fagyokat jól viseli, de nehezen tűri a tavaszi fagyokat.
A szilva jótékony hatása:
- méregtelenítő
- vizelethajtó
- májvédő
- energiapótló
- hashajtó
- tápláló
- serkentő
Egyéb hasznos összetevők: cukrok, A,B,C-vitamin, ásványi anyagok (vas, kálcium, foszfor,magnézium, kálium, nátrium, mangán, rostok, szerves savak.
Az egyik leghatékonyabb természetes hashajtó.
A szilva fogyasztása:
frissen fogyasztva, gyümölcsléként, aszalva, kompótként, befőttnek, gyümölcskocsonyának, süteményekbe
A szilva kártevői:
fekete szilvadarázs, szilvamoly, hamvas szilva-levéltetű, sárga szilva-levéltetű
A szilva betegségei:
vírusos szilvahimlő, szilva törpülés vírusa, szilva nektrotikus gyűrűsfoltosság vírusa, szilva fillosztiktás levélfoltossága, szilvarozsda, szilvafalevél vörösfoltossága
A szilva energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban
- 46 kcal
- fehérje: 0.7
- szénhidrát: 11.4
- zsír: 0.2