Nektár szőlő származása:
a [Judit szőlő]? és Cserszegi fűszeres szőlő fajták keresztezésével 1970-ben állította elő Bakonyi Károly munkatársaival Cserszegtomajon. 1994-ben kapott állami minősítést.
Nektár szőlő érési ideje:
augusztus végén érik.
Nektár szőlő előfordulása:
főként a balatonfelvidéki és az alföldi borvidékeken telepítik.
Nektár szőlő gyümölcse:
fürtje éretten ágas vagy vállas, nagy, közepesen tömött, sok a bogyószáma, a fürkocsánya egyenletesen vastag, hosszú.
Nektár szőlő hajtásrendszere:
tőkéje középerős növekedésű. Vesszeje félmereven álló, egyenes, sötétbarna, hosszú ízközű, alig hamvas. Levele középnagy, ötszögletű, széles, karéjos, karéjainak száma 5. A levéllemez felülete hullámos, sima, de enyhén hólyagos, fonákja szőrösödő, és kissé pókhálós, szövete puha és igen hajlékony, szilárdsága nehezen szakadó, tapintása nem zsíros, az erek zöldek, tövük barnás. Őszi lombszíne okkersárga.
Nektár szőlő kártevői, betegségei:
Bogyói nem vagy alig rothadnak. A gombás betegségek (peronoszpóra, lisztharmat, szőlőorbánc) megtámadják, így ellenük védekezni kell.
Nektár szőlő bora:
Sárgás színű, a Cserszegi fűszeres szőlőre emlékeztető, fűszeres illatú, de illatának intenzitása annál diszkrétebb, savai finom ízűek, alkoholban gazdag fehérbor.