Sarolta szőlő származása:
Szegedi Sándor munkatársaival 1971-ben Kecskeméten állította elő a Zala gyöngye szőlő és a (Gloria Hungariae szőlő x Szőlőskertek királynője muskotály szőlő) x Téli muskotály szőlő) fajták keresztezésével. 1995-ben állami minősítést kapott.
Sarolta szőlő előfordulása:
Az országban fajtakisérletekben található.
Sarolta szőlő gyümölcse:
Fürtje éretten nagy, vállas, laza, a fürtkocsányzata barnás zöld, vastag, vastagodása egyenletes, mintázatlan, tartós. A bogyója nagy, ovális, fehéres sárga, ritkán pontozott, kissé hamvas, héja vékony, tartós és szívós, olvadékony, húsa ropogós, íze semleges, magja alig érezhető.
Sarolta szőlő hajtásrendszere:
Tőkéje erőteljesen nő, kevés számú fél mereven álló vesszőkkel. Vesszeje középvastag, egyenes, sárgásbarna, a szárcsomónál sötétebb, csíkos, alig hamvas, csupasz. Levele középnagy, szélesebb, mint hosszú, karéjos - osztott. Karéjainak száma határozottan 5. felülete hullámos, fűzöld, sima, néha kissé hólyagos, feltűnően fényes, zsíros tapintású, csupasz, fonákja csupasz, erezete zöld. Őszi lombszíne zöldessárga.
Sarolta szőlő kártevői, betegségei:
Rügyei fagyérzékenyek. Lisztharmatra fogékony, egyéb gombás betegségekkel (Botrytis, Plasmopara) szemben nagyobb rezisztenciával rendelkezik, mint általában a Vitis vinifera fajták. A szárazságot jól tűri.