Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A meggy (Cerasus vulgaris) a rózsafélék családjába tartozik. Őshazája valószínűleg Délkelet-Európa, Kisázsia kaukázusi része, Észak-Irán és Iszak-India.Meggy
 

A meggy előfordulása:

kevésbé igényes a termőhelyre mint a cseresznye, a déli és nyugati lejtőket kedveli, a homokos, agyagos, jó kálciumellátottságú talajt.


A meggy jótékony hatása:

  • vértisztító
  • serkenti a szív működését
  • komplex B vitamin tartalma jó hatással van az emésztésre és az idegek működésére
     

A meggy fogyasztása:

elsősorban konzerv és élelmiszeriparban hasznosítják, befőttek, gyümölcslevek, szörpök, cukorkák, gyümölcsborok, párlatok, likőrök készülnek belőle. A népi gyógyászatban is kedvelt, a fáját is hasznosítják.
 

A meggy csoportosítása:

  • valódi meggy (Cerasus vulgaris) és
  • édesmeggy (Cerasus avium x Cerasus vulgaris).

A valódi meggy további csoportosítása

  • savanyú meggy (var. austera) és
  • amarella (var. caproniana).

Az édesmeggy tovább osztható

  • sötét meggyre (var. colorata) és
  • üvegmeggyre (var. vitrina).

A meggy kártevői:

  • levéltetű
  • levéldarázs
  • cseresznyelégy

A meggy betegségei:

  • meggy blumeriellás levélfoltossága
  • csonthéjasok moníliás betegsége (Monilia)
  • csonthéjasok nekrotikus gyűrűfoltosság vírusa

A meggy energiaértéke:
 

Átlagos energiaértéke 100 grammban

  • 50 kcal
  • fehérje: 1.0 g
  • szénhidrát: 12.1 g
  • zsír: 0.3 g

  


A szócikkhez társított címkék:
rózsaféle

A szócikk alá tartozó bejegyzések:








Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Jógapédia Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
póker szabályok,
stratégiák
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve