A meggy (Cerasus vulgaris) a rózsafélék családjába tartozik. Őshazája valószínűleg Délkelet-Európa, Kisázsia kaukázusi része, Észak-Irán és Iszak-India.
A meggy előfordulása:
kevésbé igényes a termőhelyre mint a cseresznye, a déli és nyugati lejtőket kedveli, a homokos, agyagos, jó kálciumellátottságú talajt.
A meggy jótékony hatása:
- vértisztító
- serkenti a szív működését
- komplex B vitamin tartalma jó hatással van az emésztésre és az idegek működésére
A meggy fogyasztása:
elsősorban konzerv és élelmiszeriparban hasznosítják, befőttek, gyümölcslevek, szörpök, cukorkák, gyümölcsborok, párlatok, likőrök készülnek belőle. A népi gyógyászatban is kedvelt, a fáját is hasznosítják.
A meggy csoportosítása:
- valódi meggy (Cerasus vulgaris) és
- édesmeggy (Cerasus avium x Cerasus vulgaris).
A valódi meggy további csoportosítása
- savanyú meggy (var. austera) és
- amarella (var. caproniana).
Az édesmeggy tovább osztható
- sötét meggyre (var. colorata) és
- üvegmeggyre (var. vitrina).
A meggy kártevői:
- levéltetű
- levéldarázs
- cseresznyelégy
A meggy betegségei:
- meggy blumeriellás levélfoltossága
- csonthéjasok moníliás betegsége (Monilia)
- csonthéjasok nekrotikus gyűrűfoltosság vírusa
A meggy energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban
- 50 kcal
- fehérje: 1.0 g
- szénhidrát: 12.1 g
- zsír: 0.3 g