A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, csonthéjas gyümölcs, a Prunus nemzetség alnemzetsége, Kis- Ázsiából származik. A csontkemény burokban egy mag található, amit húsos terméshéj, gyümölcshús vesz körül. A leves aromás gyümölcshúst hártyás vagy bőrszerű héj borítja be.
Az első tavaszi gyümölcsök közé tartozik, júniusban már beérik hazánkban. Ma már több mint ezer fajta létezik, termésének színe lehet fehér, piros, bordó, narancs, sárga vagy feketés árnyalatú is. 8 hét alatt érik be.
A Stella cseresznyefajta kivételével az összes többi fajta önmeddő, tehát másik fára, porzóra van szükségük ahhoz, hogy termést hozhassanak. Előnyös kettőnél több fajta kombinációjának a kiültetése. A cseresznye és a meggy között megvan a fajok közötti megtermékenyítés lehetősége. A leggyakoribb megporzók a méhek.
A cseresznye előfordulása:
A cseresznye a tölgyerdők övezetében honos, hazánkban fellelhető a tölgyes, bükkös és vegyes erdeinkben, és a kertekben is.
A cseresznye jótékony hatása:
Mivel kb. 80%-a víz, így
- vesetisztító
- vértisztító
- bőrtisztító
- méregtelenítő
- hormonegyensúly helyreállító
- csökkenti a vér húgysavszintjét
- segít az ízületi megbetegedések megelőzésében
- reumatikus panaszokat enyhíti
- enyhíti a cukorbetegség tüneteit
A benne található ásványi anyagok (kálium, kalcium, nátriumot, foszfor, klórt, kén, cink, magnézium, vas) segíti
- a zavartalan izomműködést
- a vérnyomás szinten tartását
- a megfelelő szívritmus biztosítását
Nagy mennyiségben tartalmaz A, B és C vitamint, ezzel megteremtve a szervezet vitaminszükségletét.
A cseresznye cukortartalma:
Levulóz cukrot tartalmaz, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak.
A cseresznye fogyasztása:
Fogyasztható nyersen, főzve kompótként, lekvárként, de készítenek belőle gyümölcsbort is, és ipari feldolgozásra is egyaránt felhasználják.
A cseresznye kártevői:
cseresznyelégy, levéltetű, levéldarázs,fehérmoly, kéregmoly.
A cseresznye betegségei:
Levéllyukacsosodás, nekrotikus gyűrűs foltosság, klorotikus gyűrűs foltosság, Monilia, cseresznyerák.
A cseresznye energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban:
- 59 kcal
- fehérje: 1.1 g
- szénhidrát: 12.7 g
- zsír: 0.4 g
- 2,9 g ballasztanyag