Az őszibarack (Persica vulgaris) a Rózsafélék családjába tartozik. Közeli rokonyásgban van a mandulával és az Amygdalus alnemzetség más fajaival. Őshazája Nyugat-Kína. Cserje, de fává nevelhető.
Az őszibarack előfordulása:
A meszes, napsütötte lejtőkön érzi magát a legjobban
Az őszibarack jótékony hatása:
- vértisztító
- vizelethajtó
- energiapótló
- hashajtó
- nyugtató
- gyomorerősítő
Az őszibarack fogyasztása:
friss érett gyümölcsként, gyümölcslének, természetes módon tartósítva, lekvárnak és befőttnek, aszalva.
Az őszibarack kártevői:
barackmoly, keleti gyümölcsmoly, őszibarack-tarkamoly, csonthéjas szövődarazsa, eszelény, kis téliaraszoló
Az őszibarack betegségei:
őszibarack-lisztharmat, csonthájasok gnomóniás levélfoltossága, csonthájasok ventúriás varasodása, csonthéjasok leukosztómás ágelhalása
Az őszibarack energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban:
- 39 kcal
- fehérje: 0.9 g
- szénhidrát: 9.5 g
- zsír: 0.2 g