Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjába tartozik. A cseresznyeszilva és a kökény szilvakeresztezésének tekinthető.
 

Pomológiai szempontból szilvára, félszilvára, kökényszilvára, ringlóra és mirabella szilvára osztható.
 

A szilva származása:

Közép-Ázsiából származó fajta. Fajtái, változatai könnyen meghonosodnak.
 

A szilva előfordulása:
A mérsékelt övezet minden termőhelyén termesztik, legjobban a dombvidékeken terem. A téli fagyokat jól viseli, de nehezen tűri a tavaszi fagyokat.
 

A szilva jótékony hatása:

  • méregtelenítő
  • vizelethajtó
  • májvédő
  • energiapótló
  • hashajtó
  • tápláló
  • serkentő

Egyéb hasznos összetevők: cukrok, A,B,C-vitamin, ásványi anyagok (vas, kálcium, foszfor,magnézium, kálium, nátrium, mangán, rostok, szerves savak.
 

Az egyik leghatékonyabb természetes hashajtó.
 

A szilva fogyasztása:
frissen fogyasztva, gyümölcsléként, aszalva, kompótként, befőttnek, gyümölcskocsonyának, süteményekbe
 

A szilva kártevői:
fekete szilvadarázs, szilvamoly, hamvas szilva-levéltetű, sárga szilva-levéltetű
 

A szilva betegségei:
vírusos szilvahimlő, szilva törpülés vírusa, szilva nektrotikus gyűrűsfoltosság vírusa, szilva fillosztiktás levélfoltossága, szilvarozsda, szilvafalevél vörösfoltossága

A szilva energiaértéke:
 

Átlagos energiaértéke 100 grammban

  • 46 kcal
  • fehérje: 0.7
  • szénhidrát: 11.4
  • zsír: 0.2 

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
ringló , rózsaféle

A szócikk alá tartozó bejegyzések:








Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve