Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Szőlő
Verzió: 22  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2017-02-07 22:49:01
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A szőlő (Vitis vinifera)  a szőlőfélék családjába tartozik. 

Őshazája Kisázsia.

Felhasználása szerint létezik csemegeszőlő és borszőlőfajta. Egyike azon Szologyümölcsöknek, amelyeket a legrégebb óta termesztenek.


Felhasználása szerint létezik csemegeszőlő és borszőlőfajta. Egyike azon Szologyümölcsöknek, amelyeket a legrégebb óta termesztenek.



A szőlő jótékony hatása:
Fehérjét, szerves savakat (borkősav, almasav), karotint, A, B1, B2, B9 és C vintamint, P vitamin faktorokat, ásvényi sókat, nyomelemeket (kálium, mangán, kálcium, megnézium, nátrium, klór, foszfor, jód, arzán), pektint, annint tartalmaz.
 

A szőlő cukortartalma:
Gyümülcse 20-25% cukrot tartalmaz (dextrózt, fruktózt, levulózt, szacharózt)
 

A szőlő kártevői:
tarka szőlőmoly, nyerges szőlőmoly, szőlőlevélatka, szőlőeszelény, kétfoltos takácsatka, szőlő gubacsatka, viaszos pajzstetvek.
 

A szőlő betegségei:
szőlő levélsodródása, szőlő fertőző leromlása, szőlő érmenti szalagosodása, szőlő érmenti mozaikja, szőlő baktériumos foltosodása, szőlőperonoszpóra, szőlőlisztharmat, szürkepenész, szőlőorbánc, szőlő feketefoltosság, szőlő sorvadása és elhalása.

A szőlő energiaértéke:
 

Átlagos energiaértéke 100 grammban

  • 69 kcal
  • fehérje: 0.7
  • szénhidrát: 18.1
  • zsír: 0.1 

Kapcsolódó szócikkek:


 

 









Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve